FW Thorpe Plc en management acquireren Lightronics van De Hoge Dennen Capital


Waalwijk, woensdag 1 april 2015

F W Thorpe Plc, producent van verlichting voor de professionele markt en een beurs genoteerde onderneming aan de London Stock Exchange, kondigde vandaag aan dat het samen met management de Nederlandse branchegenoot Lightronics B.V. heeft geacquireerd. F W Thorpe verkrijgt 65% van de aandelen en heeft een vaste afspraak over acquisitie van de resterende 35% van de aandelen die nog in handen zijn van het management.

F W Thorpe wil met deze acquisitie haar positie in Europa verstevigen en verwacht via operationele en commerciële synergiën haar resultaat over de komende jaren verder te verbeteren. Lightronics verwacht dat de goede reputatie die F W Thorpe heeft als innovatieve producent van verlichtings-armaturen, haar sterke financiële positie en de focus op groen ondernemen, een significante impuls zullen geven aan Lightronics’ positie in Nederland en de rest van Europa.

Jos Spapens, algemeen directeur van Lightronics zegt, “Het partnership met
F W Thorpe is een geweldige stap voor ons. Nadat we ons samen met De Hoge Dennen Capital succesvol door de bouwcrisis heen hebben geslagen, is aansluiting bij één van Europa’s leidende verlichtingsproducenten een geweldige manier om onze verdere groeiambities vorm te geven. Samen met De Hoge Dennen Capital heeft Lightronics veel significant geïnvesteerd in de kwaliteit van de onderneming, waarmee we nu klaar zijn voor een volgende stap. De operationele en commerciële synergiën zijn talrijk en wij kijken er naar uit om als zelfstandige onderneming binnen de Thorpe groep, onze waarde voor onze klanten en onze nieuwe eigenaren verder te laten groeien.”

Over F W Thorpe (www.fwthorpe.co.uk)

F W Thorpe Plc is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van professionele industriële verlichting. De groep bestaat uit zeven bedrijven, inclusief Lightronics, die zich ieder richten op specifieke markt segmenten.
F W Thorpe heeft meer dan 500 medewerkers. F W Thorpe richt zich op lange termijn groei en stabiliteit van de onderneming met innovatieve en onderscheidende producten ondersteund door ervaren customer service medewerkers.

Het bedrijf is in 1936 opgericht door de familie Thorpe, die nog steeds actief deel uit maken van de business en tevens een belangrijke aandeelhouder is. Oorspronkelijk was het bedrijf gespecialiseerd in de productie van geglazuurde stalen reflectoren.

Vandaag de dag, F W Thorpe ontwikkelt, produceert en verkoopt een brede portfolio van verlichtingsoplossingen voor diverse klantengroepen, inclusief de laatste ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting in combinatie met geavanceerde elektronica (dimmen, sensoren) voor het aansturen en monitoren van de verlichtingsoplossingen.

F W Thorpe heeft een strikt beleid gericht op minimale Co2 emissie, zowel voor de producten zelf alsmede het productie proces. Hiertoe introduceerde Thorpe in 2009 een ambitieus Co2 compensatie programma, waarmee de onderneming de Co2 emissies compenseert die gerelateerd zijn aan de productieactiviteiten en aan het gebruik van de producten door haar klanten.

Over Lightronics (www.lightronics.nl)
Lightronics, begon haar business in 1946 en ontwikkelt, produceert en vermarkt (extreem) slagvaste buitenverlichting. In de loop der jaren, heeft Lightronics haar portfolio sterk verbreed met innovatieve oplossingen voor diverse marktsegmenten. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn de continue reductie van Co2 uitstoot, het minimaliseren van lichthinder en het goed inspelen op de toenemende vraag naar slimme verlichting. Met een compleet assortiment voor gemeenten, infrapartijen, installateurs, groothandels en woningbouwmaatschappijen, heeft Lightronics zich als professionele speler weten te profileren. Door haar focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen, innovatieve oplossingen en hoge productkwaliteit, zoals bevestigd door haar recente Dekra Led performance certificaat, heeft Lightronics een sterke groei in Nederland en West Europa weten te bewerkstelligen. Lightronics ziet er naar uit om samen met Thorpe haar marktaandeel verder te doen groeien.

Over De Hoge Dennen Capital (www.dehogedennencapital.com)
De Hoge Dennen Capital is de zelfstandig opererende private equity investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke. De familie De Rijcke is meerdere generaties eigenaar geweest van Groenwoudt Supermarkten en Kruidvat Drogisterijen welke eind jaren negentig respectievelijk begin deze eeuw zijn verkocht. De investeringsfilosofie wordt gekenmerkt door ondernemerschap, flexibiliteit, partnership en lange termijn relaties. De achtergrond en investeringsfilosofie van De Hoge Dennen Capital maakt haar uitstekend geschikt voor het Nederlandse familiebedrijf. Er wordt thans geïnvesteerd in middelgrote (familie)bedrijven met de hoofdvestiging in Nederland, die zich onderscheiden door een ambitieus management en goede groeiperspectieven. De Hoge Dennen Capital richt zich op ondernemingen met een omzet van € 10 tot € 150 miljoen actief in handel, industrie of dienstverlening. Het accent van de investeringen ligt op (familie)bedrijven in situaties van opvolging, herplaatsing, buy-out of expansiefinanciering.