AxLoad verwerft een meerderheidsbelang in Mennens groep


Amsterdam, 28 maart 2012
De nieuwe combinatie wordt marktleider in Europa op het gebied van staalkabel, hijs-en heftechniek

AxLoad, Europa’s grootste aanbieder van producten en diensten op het gebied van staalkabel, hijstechniek en ladingzekering heeft een meerderheidsbelang verworven in de Mennens Groep. Zij neemt het belang over van de Nederlandse investeringsmaatschappij De Hoge Dennen Capital. Mennens is de toonaangevende specialist op het gebied van staalkabel, hijs- en heftechniek in de Benelux en haalde in 2011 met 420 medewerkers een omzet van € 83 miljoen. De nieuwe combinatie van Axload en Mennens heeft een omzet van ongeveer € 350 miljoen.

Axload, onderdeel van het Zweedse familiebedrijf Axel Johnson AB, is na deze overname met meer dan 1.500 werknemers actief in Nederland, België, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Estland, Letland, Litouwen en Rusland.

Peter Keith, verantwoordelijk binnen Axload voor de activiteiten op het gebied van staalkabel, hijs-, heftechniek, zegt: “We zijn verheugd om Mennens te verwelkomen in onze organisatie. We gaan ervan uit dat we samen met het management van Mennens verder kunnen groeien. De deskundigheid, productkennis en uitstekende reputatie van Mennens is van grote toegevoegde waarde voor onze groep. Gezamenlijk zullen wij onze klantenkring nog beter kunnen bedienen. Tenslotte: we zijn blij dat het senior management aandeelhouder blijft in Mennens.”

Maarten van der Velden, algemeen directeur van Mennens zegt: ”Voor Mennens is dit een perfecte match. AxLoad maakt deel uit van een solide groep die sterk wil groeien in onze core business. Ze zijn nog niet vertegenwoordigd in de Benelux dus er is geografisch gezien geen enkele overlap. AxLoad spreekt onze taal en heeft dezelfde managementfilosofie.
Hun uitgebreide kennis van de offshore- en energiemarkt maakt het voor Mennens mogelijk om verder te groeien in deze sectoren. Ook belangrijk is dat Mennens nu deel uitmaakt van een internationaal bedrijf en dat biedt meer carrière-perspectief voor onze werknemers.”

Martin Malmvik, CEO van AxLoad zegt: “De overname van Mennens is een belangrijke stap in onze groei- strategie om onze sterke positie in Noord-Europa naar de rest van Europa uit te rollen.”

Marius Coebergh, investment director van De Hoge Dennen Capital, stelt: “Wij hebben altijd in grote harmonie samengewerkt met het management van Mennens. De onderneming heeft zich de afgelopen jaren zeer goed ontwikkeld. Axload en Mennens zijn natuurlijke strategische partners en zien een goede toekomst voor de combinatie. Wij wensen de directies van beide bedrijven veel succes in hun toekomstige samenwerking.”
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de pers):
Maarten van der Velden, Managing Director, Mennens Groep +31 (0)6 53318412]
Martin Malmvik, CEO, AxLoad +46 (0)70 8385598
Peter Keith, Group Managing Director, Certex, +46 (0)70 6675019
Marius Coebergh, investment director, De Hoge Dennen Capital + 31 (0)35 6466010

Mennens Groep is de toonaangevende specialist op het gebied van staalkabel, hijs- en heftechniek in de Benelux, met meer dan 100 jaar ervaring en heeft 7 vestigingen in Nederland en België. www.mennens.nl

AxLoad bestaat uit 25 bedrijven, opgedeeld in 3 divisies, nl. Certex, Forankra and Haklift. De onderneming is in Europa de grootste aanbieder van producten en diensten op het gebied van staalkabel, hijstechniek en ladingzekering.
www.axload.com www.certex.net

AxLoad is onderdeel van Axel Johnson International dat verder bestaat uit oa. AxIndustries, AxFlow and AxImage. Het bedrijf is groot geworden in nichemarkten. Axel Johnson International heeft een jaarlijkse omzet van 5,6 miljard Zweedse Kronen en is vertegenwoordigd in 20 landen door heel Europa. Axel Johnson International is onderdeel van het familiebedrijf Axel Johnson AB, eigendom van Antonia Axson Johnson en haar familie. www.axinter.se

De Hoge Dennen Capital is de zelfstandig opererende investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke. De familie De Rijcke is meerdere generaties eigenaar geweest van Groenwoudt Supermarkten en Kruidvat Drogisterijen welke eind jaren negentig respectievelijk begin deze eeuw zijn verkocht. De investeringsfilosofie wordt gekenmerkt door ondernemerschap, flexibiliteit, partnership en lange termijn relaties.

De achtergrond en investeringsfilosofie van De Hoge Dennen Capital maakt haar uitstekend geschikt voor het Nederlandse familiebedrijf. Er wordt thans geïnvesteerd in middelgrote (familie)bedrijven met de hoofdvestiging in Nederland, die zich onderscheiden door een ambitieus management en goede groeiperspectieven. De Hoge Dennen Capital richt zich op ondernemingen met een omzet van € 10 tot € 150 miljoen actief in handel, industrie of dienstverlening. Het accent van de investeringen ligt op (familie)bedrijven in situaties van opvolging, herplaatsing, buy-out of expansiefinanciering. www.dehogedennencapital.com